Főoldal » Egyéb » A hőszivattyú alkalmas a radiátoros fűtésre?
radiátoros rendszer fűtése hőszivattyúval

A hőszivattyú alkalmas a radiátoros fűtésre?

Az energiaárak ugrásszerű növekedése sokakat ösztönöz arra, hogy fontolóra vegyék a fűtéskorszerűsítés lehetőségét. Ám mivel a cél éppen az, hogy a fenntartási költségek kevésbé terheljék meg a tulajdonosok pénztárcáját, nem lehet figyelmen kívül hagyni az átalakítás anyagi vonzatát sem. Ha a komplett rendszert le kell cserélni, az értelemszerűen egy nagyobb projekt, és ez az árakon is nyomot hagy, ezért felmerülhet a kérdés, hogy lehetséges-e a meglévő, radiátoros rendszer fűtése hőszivattyúval?

A hőszivattyú alapvetően sugárzó felületű hőleadókkal tud hatékonyan és gazdaságosan működni, olyanokkal, amik alacsony hőmérsékletű fűtővízzel működnek. Ilyen például a padlófűtés, a mennyezeti fűtés vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fan coil, ezekhez jó szívvel ajánlanak hőszivattyút a szakemberek. Ám a hőszivattyú alkalmas a radiátoros fűtésre is, ebben az esetben viszont alaposabban utána kell járni a témának, mert nem mindenhol tanácsos élni a korszerűsítésnek ezzel a lehetőségével.

Mivel a hagyományos kazánok rendszerint 60oC fölötti fűtővízzel üzemelnek, csak nagyobb változtatással lehet a radiátoros rendszerre hőszivattyút kötni. Amire szükség van ebben az esetben, az a fűtőfelület növelése, ehhez pedig a kisebb radiátorokat nagyobb méretűekre kell cserélni. Ezzel szemben, ha kondenzációs kazán szolgáltatja a hőt, nincs szükség különösebb átalakításra, mivel a méretezés megfelelő, ebben az esetben tehát hőszivattyúval fűthetőek a radiátorok úgy, hogy a korszerűsítés alacsonyabb költséggel jár. A radiátor típusát sem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, míg az öntöttvas radiátorokhoz nem ajánlott ilyen jellegű átalakítás, addig az alumínium és acéllemez radiátoros rendszer fűtése hőszivattyúval is problémamentes.

A kulcs minden esetben az okos tervezés és a helyes méretezés, szükséges továbbá a rendszer karbantartása is egy ilyen korszerűsítés előtt, ez egy vegyszeres átmosást jelent. Amennyiben Ön is szeretne a meglévő radiátoros rendszerre hőszivattyút kötni, első lépésként azt ajánljuk, hogy kérje ki szakértőink véleményét, így minden szükséges információ birtokban tudja meghozni a döntést. Cégünk, az ESTÉ Credit Side Kft. a hőszivattyúk szakértőjeként mindenben támogatni tudja Önt, ismerkedjen meg tevékenységünkkel a www.chofu-hoszivattyu.hu weboldalon, és forduljon hozzánk bizalommal a +36-20-268-9757-es telefonszámon vagy a tibor.sulyok@gmail.com e-mail címen!