A mediterrán stílusú házépítés egyre kedveltebb Magyarországon. Az ilyen jellegzetes stílusjegyekkel épülő házak azokon a vidékeken elterjedtek, ahol az örök napsütés jelenti a megoldandó problémát, ahol a tél nincs jelen olyan formában, mint nálunk.

A házak jellemzően nehéz, vastag falakkal készülnek, hogy védjenek a felmelegedés ellen, viszonylag kisméretű ablakkal, hogy kiszorítsák a tűző napfényt. Zsalugáterek, kovácsoltvas korlátok teszik otthonosabbá a képet. A hagyományos mediterrán házak alapanyagai változatosak voltak, nem szabott határt a választásnál a sok csapadék, nem kellett a vízelvezetésre gondolni. Gyakran használtak természetes, rusztikusan faragott köveket, terrakotta lapokat a házépítéshez, ellenben a fát nem részesítették annyira előnyben, inkább a hűs kövek jelentették a fő építkezési anyagot.

Meghatározó a tájolás, illetve mindig van egy központi udvar, ahol hűs árnyékot, menedéket lehet lelni a meleg elől. A színek kiválasztásánál is a természetesség dominál, mindenhol a meleg, terrakotta árnyalatok, a homokszín, a földszínek, a fehér jelennek meg.

Egy hazánkban épült mediterrán ház természetesen nem igazodik pontról-pontra az eredetiekhez, az alapanyagok kiválasztását a helyi éghajlat jellegzetességei határozzák meg, a nyílászárók nagyobbak, a falak vékonyabbak, az anyagok modernebbek!

Az ilyen házak építésénél a leendő tulajdonosokat valószínűleg a napfény, a mediterrán életérzés, a déli temperamentum szeretete vezérli. Olyan, mintha egy darabka Provence, Portugália vagy Itália csöppenne ide! Akik mediterrán stílusú házépítésre adják a fejüket, valószínűleg mindig úgy szeretnék érezni, hogy egy kis darabka tengerparti életérzést tudhatnak magukénak! Jó ilyen házban, ilyen otthonban felébredni minden nap!

Cégünk weboldalán, a www.modernhazak.com webcímen segítségre talál mediterrán stílusú házépítéssel kapcsolatban! Kérdés esetén bátran hívja a +36-30-476-8682-es telefonszámot, vagy írjon a termelzoltan@gmail.com e-mail címre, és segítünk megvalósítani álmai otthonát!