Számos hobbikertész dönt úgy, hogy gyümölcsfákkal gazdagítja otthona környezetét, amik nem csak szépek, hanem finom terméseikkel is megajándékozzák a családot. A csemeték kiválasztása során a fajta mellett arról is döntést kell hozni, hogy milyen kiszerelésben legyen beszerezve a csemete. Ezek ugyanis kétfajta változatban vásárolhatóak meg, konténeres és szabadgyökerű gyümölcsfák formájában. Utóbbiak kedvezőbb áron vásárolhatóak meg, ültetésük során azonban többféle szempontra tanácsos figyelni, hogy a növény egészséges maradjon és szépen fejlődjön. Nézzük, milyen szabályokat ajánlott betartani a szabadgyökerű gyümölcsfák ültetése során!

A konténeres típusokkal szemben a szabadgyökerű gyümölcsfák ültetésének ideje viszonylag szűkre szabott, október közepétől késő őszig, illetve az első fagy beálltáig célszerű elvégezni. Ezek a változatok rendkívül gyorsan kiszáradnak, ezért a vásárlást követően azonnal el kell ültetni őket, vagy gondoskodni kell arról, hogy megőrizzék a nedvességet. Erre jó megoldás például, ha gyökereik nedves faforgácsba vannak burkolva, így akár több hétig is eltarthatóak.

Célszerű méretes ültetőgödörbe helyezni a szabadgyökerű gyümölcsfákat, hogy azok gyökerei könnyebben tudjanak terjeszkedni az előre fellazított talajban. Fontos, hogy a növény úgy legyen elhelyezve, hogy az oltás helye a föld fölött kb. 10 centiméterre legyen. Ültetés közben, majd annak végeztével is érdemes bőségesen megöntözni a csemetét, továbbá célszerű gondoskodni a talaj mulcsolásáról is a kiszáradás és a fagykárok megelőzése érdekében.

Érdeklik a szabadgyökerű gyümölcsfák? Szeretne megbízható helyről vásárolni, ahol kérdéseit szakértők válaszolják meg? Balogh Zoltán Faiskolája pontosan ezt kínálja Önnek! Nálunk számos különféle szabadgyökerű gyümölcsfa fajtából válogathat, így biztosan megtalálja azokat, amiket szívesen látna a kertjében! Termékeinkről é szolgáltatásainkról mindent megtudhat www.baloghfaiskola.hu weboldalunkon, amennyiben pedig kérdése lenne tevékenységünkkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal a +36-30-361-0205-ös telefonszámon vagy az ujkigyosiaruda@gmail.com e-mail címen!