A csótány a legismertebb, és legutáltabb kártevő, ráadásul meglehetősen elterjedt is, szinte mindenki találkozhatott már vele. Lássuk, mit kell tudni róla, és hogyan szabadulhatunk meg tőle!

A közönséges csótány, avagy svábbogár az egyik legelterjedtebb kártevő rovarfaj, a behurcolásoknak köszönhetően ma már világszerte elterjedt. A kifejlett példányok elérhetik a 2-3 cm-t, színük vörösesbarna, vagy fekete. Szinte már csak a városokban, az ember közelségében lelhető fel. Éjszakai életmódot folytat, minden szerves hulladékot elfogyaszt. Az éhezést akár hetekig is tűri, a szomjazásba viszont néhány nap után belepusztul. Ártalmas hatása egyrészt fertőző betegségek terjesztésében nyilvánul meg, másrészt pedig allergiás reakciókat idézhet elő. A fertőző betegségeket a csatornákban és a hulladéktárolókban összeszedett mikroorganizmusokkal hurcolja be a lakásokba, és mivel az élelmiszereket is látogatja, egyenes az út az emésztőrendszeri fertőzésekhez! Emellett a csótány váladéka és ürüléke, illetve külső takarójának fehérjetartalma, valamint az azon levő illat- és bűzmirigyek váladékai mind testidegen allergének, ezért nagyon fontos, hogy amint megjelennek, azonnal gondoskodjuk a csótányirtásról!

A csótányirtás többféle módszerrel történhet. A legalapvetőbb a permetezés, amikor a csótányok előfordulási helyeit méreggel permetezik. Amikor a csótány érintkezik a vegyszerrel, az rátapad, majd tisztálkodáskor a szervezetébe jut. A másik, viszonylag új csótányirtási módszer az úgynevezett „gélezés”. Ennél a módszernél a lakás bizonyos pontjaira csótányirtó zselépöttyöket helyeznek el. Az ebben található idegméreg néhány óra alatt elpusztítja a rovarokat. Mindkét módszer használható ugyanabban a lakásban is, de egyszerre sosem, csak felváltva!

Ha Önnek is szüksége lenne csótányirtásra, keresse fel a Zasita Bt. honlapját a www.kartevoirtasbudapest.hu címen, vagy hívja a +36-30-998-6392-es telefonszámot, esetleg írjon e-mailt a sajtoscs2@gmail.com címre!